Foreningen for human narkotikapolitikk
FHN
- Forening for brukere og brukervenner -

FHNs leder, Arild Knutsen, ble 09. desember tildelt Stortingets Presselosjes Toleransepris for 2010.

Prisen består av nedenstående tegning, av Aftenpostens Inge Grødum, og kr. 10 000,- som er satt inn på foreningens konto.

<-- Klikk for å forstørre

Det var under Presselosjens julebord på Ekeberg-restauranten at Knutsen ble tildelt prisen.

Vedtekter for Toleranseprisen.

Jurymedlem og Dagsavisens kommentator Hege Ulstein leste opp juryens begrunnelse for tildelingen med følgende ord:


Hege Ulstein

De siste ti årene (1998-2008) har 3205 mennesker dødd av overdose i Norge. Sammenlignet med folketallet har Norge lenge ligget i europatoppen når det gjelder narkotikaoverdoser i Europa. Behandlingsplasser for narkomane forsvinner, ventelistene er dødbringende lange. De siste tiårenes narkotikapolitikk har vært en fiasko. «Krigen» mot narkotika er ikke bare tapt, den har gjort vondt verre.

De justispolitiske virkemidlene har ikke ført til mindre forbruk, men kun til at avstanden mellom brukerne og behandlingstilbudet har blitt større. Mange narkomane lever under uverdige forhold og sliter med psykiske og fysiske plager til tillegg til selve avhengigheten. De narkomane er i dag blant samfunnets mest ignorerte og utstøtte.

Å spre informasjon, bryte ned fordommer og fortelle enkeltmenneskers livshistorier, er noe av det mest fortjenstfulle noen kan gjøre. Å gjøre de usynlige synlige, og vise de konkrete resultatene av dagens politikk for de tusener av narkotikamisbrukerne i Norge, deres venner og familie, har uvurderlig verdi.

Klimaendringer, spesielt menneskeskapte, er ikke det man har lyst til å ære med en pris, men det skal vi nå: Ære en som har sørget for endring av debattklimaet på et svært viktig område.

Juryen for Toleranseprisen ønsker derfor å tildele prisen til Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk. Gjennom sitt virke i foreningen har han løftet narkotikapolitikken opp på den politiske dagsorden. Knutsen har vært åpen om sitt tidligere misbruk og omtalt utfordringene i rusomsorgen på en ærlig og offensiv måte. Gjennom dette har han bidratt til å endre og nyansere den allmenne oppfatningen av narkomane.

Siden han startet Foreningen for human narkotikapolitikk i 2006, har han sakte, men sikkert bidratt til å endre måten vi omtaler narkotikaavhengige på i offentligheten. Arild Knutsen har selv vært gatenarkoman og bostedsløs. Nå er han en ildsjel i det samme miljøet, og han hjelper andre gjennom å dele ut rene sprøyter og andre hjelpemidler for smitteforebygging. Samtidig driver han aktivt påvirkningsarbeid gjennom mediene, i form av leserbrev og kronikker, og i foredrag og lobbyvirksomhet mot politikere.

I 2010 har han særlig markert seg i debatten rundt det regjeringsoppnevnte Stoltenbergutvalgets Rapport om narkotika. Knutsen kjemper først og fremst for et mer verdig liv for en av samfunnets svakest stilte grupper, og for en økt toleranse for menneskene som av ulike årsaker er blitt narkotikaavhengige.

For den innsatsen fortjener han presselosjens toleransepris.

Juryen besto av leder Pernille Huseby, Hege Ulstein og Gerhard Helskog.

Blant de tilstedeværende på julebordet var, fra politikernes rekker:
Liv Signe Navarsete, Erna Solberg, Dagfinn Høybråten, Martin Kolberg, Trine Skei Grande og Per Sandberg.
Blant journalistene befant seg, blant andre:
Wenche Dager, Kyrre Nakkim, Håvard Narum, Stål Talsnes, Martine Aurdal, Veslemøy Lode og Kaia Storvik.

Hovedtaler ved julebordet var Hennes redaktør: Ellen Arnstad.

I takketalen pekte Arild Knutsen på at det nettopp er på området rusmiddelproblemer at samfunnet trenger å styrkes i sin toleranse. At det er for galt å bruke ordet toleranse om forhold til homofile, ettersom det å tolerere er å godta at det skjer noe en selv ikke liker.

Homofile er ikke til å tolerere, men til å like. Når det derimot kommer til rusmiddelproblemer, kan man oppleves som utfordrende for hverandre og her trenger minoriteten særlig toleranse fra majoriteten sin side. Og det vi kjemper mot er jo nettopp kriminaliseringen av narkomane som er noe så politisk ukorrekt som intoleranse, pakket inn i en politisk korrekt betegnelse som heter nulltoleranse.

- Intoleranse har aldri vært heldig på noen av samfunnets områder, avsluttet Arild Knutsen.

Dette er den tredje utmerkelsen Arild Knutsen har mottatt det siste år. I desember 2009 ble Knutsen kåret til Årets Oslo-borger av avisa Aftens lesere, og i mars 2010 ble han kåret til Årets navn av Østkantavisas lesere.


  <--- Klikk for å forstørre.


Tidligere års mottakere av Toleranseprisen er:

1994: Johann Olav Koss.
1995: Rosmarie Køhn.
1996: Hanne Sofie Greve.
1998: Ole Henrik Magga.
1999: Francis Sejerstedt.
2001: Gunnar Stålsett.
2002: Wenche Foss.
2004: HHKKHH Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit.
2008: Per Edgar Kokkvold.

Tilbake til forsiden.

 

Web Counter
Web Counter Counter