- for brukere og brukervenner -
Foreningen for human narkotikapolitikk (
FHN)

- hardcore harmreducers -

Nyheter fra andre halvdel 2012, første halvdel i 2012, 2011, 2010, 2009. 2008, 2007/2006

FHNs markering av World Drug Day - Support, don't punish 26. juni 2013:

Osloby.no 26. juni 2013:
Vil spre rustiltak ut i kommunene av Kjersti Flugstad Eriksen.

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon mener hjelpetiltakene må ut av sentrum og ut der de narkomane bor. Og har støtte i byrådet. Men leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener desentralisering av hjelpetilbudet er en dårlig idé.

TV2 Nyhetene 26. juni 2013:

Rop.no 26. juni 2013:
ROPs ekspertråd i gang med arbeidet av Kjersti Skar Staarvik.

Representanter for en rekke organisasjoner deltar i rådet, som skal være et formelt rådgivende organ for kompetansetjenesten.

 

Nyhetene24.no 25. juni 2013:
10. 000 bortvisninger fra Oslo sentrum av Kjersti Flugstad Eriksen.
27. juni for to år siden gikk politiet til aksjon på Plata like ved Oslo S. Det store rusmiljøet der var et fast innslag i byen. Akkurat den dagen rykket politiet inn med hester og biler. De bortviste alle med tilknytning til miljøet.

Interessant:
Aftenposten 25. juni 2013:
Heroinbehandling av tunge narkomane, lederartikkelen.
I årevis har den ene regjeringen etter den andre avvist å prøve ut heroinassistert behandling. For syke misbrukere er resultatet at de ikke får en behandling som kunne gitt dem et bedre liv.

Aftenposten.no 24. juni 2013:
Norske myndigheter er for redde av Pål Vegard Hagesæther.

Resultatene med heroinutdeling i Danmark er så gode at Norge bør følge etter, mener Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Interessant:
Aftenposten 24. juni 2013:
Henrik (47) får heroin på statens regning av Pål Vegard Hagesæther.

I Danmark får 250–300 tunge stoffmisbrukere utdelt heroin. Henrik L. fra Aarhus er en av dem. Forskning viser at ordningen gir dem et bedre liv.

Dagbladet 24. juni 2013:
Bør forskningen styres av lovverket? av Jon Olsen.

Rusforskeren David Nutt holdt foredrag hos SIRUS i Oslo 22. mai i år, fire år etter at han mistet jobben som rusrådgiver for det britiske parlamentet. Reaksjonen kom etter at forskeren sto bak en empirisk..

Skadereduksjonskonferanse 2013 av Nina Helen Sølling.
Da har jeg fått summet meg og inntrykk har landet litt. 9 - 12 juni deltok jeg på Harm reduction konferanse i Litauen, med representanter for store deler av verden. Brukere, pårørende, helsepersonell, frivillige, statsledere, politikere, organisasjoner osv var alle...

Interessant:
Vice.com:
Meeting hardcore drug users at a four-star hotel in Lithuania by Max Daly.

I’m at the four-star Radisson Hotel in Vilnius, Lithuania's capital, for one of the world’s most cosmopolitan gatherings of former and current drug users. There are heroin injectors from the slums of Nairobi, opium eaters from the streets of Nepal and crack smokers from Kabul, alongside a number of health workers, human rights campaigners and politicians.

Interessant:
Huffington Post
20. juni 2013:
Beyond Marijuana: Gearing Up For the Battle to Decriminalize All Drugs by Tony Newman.
The momentum to legalize marijuana has snowballed over the last few years and has quickly moved from the fringes of U.S. politics to the mainstream. In just three years, the number of Americans who support it has jumped from 41 percent to 52 percent. Colorado and..

Brukerintervjuer på Plata om forebygging av overdoser. Av Ole Magnus Kinapel.

Nyttig film om overdoseforebyging med utdeling av motgiften Naloxone:

Tema: Avhengighet, bilag i Dagbladet Øst
På utsiden av egen flokk av Pia Beate Pedersen, Mediaplanet.

Bergensavisen 10. juni 2013:
Deler ut gratis heroinutstyr i Nygårdsparken av Camilla Fosse.

– Vi gjør dette først og fremst for å få ned overdosetallene. I tillegg er det mange helseeffekter ved å røyke fremfor å injisere, sier Hege Njøten ved Strax-huset. Sammen med Rolf Steinar Haugen fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) og Rikke Nordal fra Kirkens Bymisjon står hun i Nygårdsparken i disse dager og deler ut gratis røykefolie for heroin.

Interessant:

Human Rights Watch 04. juni 2013:
Americas: Decriminalize personal use of drugs
(Antigua) – National drug control policies that impose criminal penalties for personal drug use undermine basic human rights, Human Rights Watch said today. To deter harmful drug use, governments should rely instead on non-penal...


Hovedpulsåren from Patrick da Silva Sæther on Vimeo.

Politivedtekt trigger til sivil ulydighet av Astrid Renland.
På runden rundt parken for å snakke med aksjonister treffer vi på leder for Forening for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, som skal sove ute i solidaritet med de som blir utsatt for forbudet.- Det er en skam og en uhyggelig utvikling at man med den erfaringen man sitter på fortsatt kriminaliserer konsekvensene av fattigdom.

Interessant:
Har vi noen fremtid?
av Brukerutvalget i ABT.

Vi er en gruppe brukere av Ambulant Brukerstyrt Team som alle har rusmiddelproblemer og psykiske lidelser. Som brukere hadde vi tidligere mange negative erfaringer i møte med NAV. Vi var de brukerne som ble stemplet som umulige, uforanderlige, som verstinger, de det ikke var håp for. Vi var de som ble utestengt fra NAV. Vi var de som kjempet en kamp for å sikre våre rettigheter fordi vi opplevde at vi ikke ble lyttet til.

Minervanett.no. mai 2013:
Heroin - med verdighet som våpen av Silje Mack
2013 markerer 15-års jubileum for de offentlige brukerrommene i Nederland. I fjor ble et brukerrom for første lagt ned, men i motsetning til i Norge, hvor hjelpetiltak nesten alltid legges ned grunnet mangel på ressurser, er årsaken her den langvarige nedgangen i antall heroinavhengige. Det var rett og slett ikke et behov for rommet lenger.

Rus & Samfunn mai 2013:
Dette skjer kun fordi det er snakk om romfolk
av Henrik Arneberg.

Knutsen mener det nye ble vedtaket vedtatt på grunn av romfolkets inntreden i Oslo, men er overbevist om at soveforbudet også vil ramme stoffmisbrukere og personer med psykiske lidelser. Han beskriver vedtektene som en skam.

Interessant:
Ungdom for human narkotikapolitikk - gjenoppstart - blogg

dittOslo.no 16. mai 2013:
Slakter forbud mot utesoving av Tone Granholt-Henriksen og Per Møller Pettersen.

– Det er trist og vondt at politikere i 2013 kan gå for et slikt vedtak, sier en opprørt Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Budstikka 09. mai 2013:
Frykt og fordommer av Kaja Mejlbo.

– Narkomane er en av svært få grupper som det anses som legitimt å drive kampanjer mot, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Marihuanamarsjen 04. mai 2013:
 

Video fra minnemarkering for narkotikadødsfall 01. mai 2013:  

Radio Norge om selvmord på glattcella 24. april 2013:

NRK P2, Ekko 09. april 2013:
Er LAR så lurt? Programleder: Torkild Jemterud.

Det er førti år sida Nixon erklærte krig mot narkotika, og nulltoleranse ble den eneste gangbare mynt, også for politikere her i Norge. Nå har det de siste åra skjedd en stille revolusjon i behandlingen av de rusavhengige. På femten år har over 7000 mennesker blitt satt på heroinerstatninger som metadon og subutex. Er dette folk som vi har vi gitt opp?

NRK P2
På livet laus
av Kristin Moksnes. 07. april 2013
De hvite posene med askorbinsyre og de små kokekarene til heroin som han stapper i veska, er til andre. Selv sluttet Arild Knutsen med heroin i 1991. I dag går han rundt blant narkomane som en...

Interessant:
Spiegel
'This Is Working': Portugal, 12 Years after Decriminalizing Drugs by Wiebke Hollersen.
Twelve years ago, Portugal eliminated criminal penalties for drug users. Since then, those caught with small amounts of marijuana, cocaine or heroin go unindicted and possession is a misdemeanor on par with illegal parking. Experts are pleased with the results.

Interessant:
Ekko:
Ulempene ved narkotikaforbudet av Line Pedersen.

Avisa Nordland 18. mars 2013:
Advarer mot dødsdop av Siri Gulliksen.

Avisa Nordland har snakket med flere i byens rusmiljø. De forteller om en livsfarlig trend de håpet aldri ville komme tilbake. – For et par år siden var det en lignende situasjon med masse fentanylplaster på gata. Flere av oss kjøpte dem. Halvparten av oss tok overdose, forteller de.

Hash konferencen i København Rådhus. FHNs Arild Knutsen deltok og holdt innlegg fra salen.

Interessant:
metroxpress.dk 15. mars 2013:
Politilegende vil legalisere hash av Babak Arvanaghi.

Efter en hashkonference på Københavns Rådhus, har Per Larsen ændret sit syn på hash. Han går nu ind for et forsøg med legalisering i København.

Interessant:
Ny Tid 07. mars 2013:
Narkotikapolitikk i høysetet av Silje Mack Løvdal.
Helseminister Jonas Gahr Støres forslag om å gjøre heroinrøyking lovlig, er en etterlengtet reaksjon på at 300 mennesker dør hvert år grunnet heroinoverdose i Norge.

NRK1, Kveldsnytt 07. mars 2013:
Helseministeren vil gi nesespray mot overdoser til narkomane. Av Ida Dahlback.


NRK1 Debatten 07. mars 2013:
Helseministeren vil tillate narkomane å røyke heroin

- kritikerne mener at Støre har gitt opp kampen mot narkotika . Direktesendt debattprogram fra Litteraturhuset i Oslo. Programleder er Erik Wold.

Dagsavisen 02. mars 2013:
Siste stikk av Hege Ulstein.
De siste årene har det vært en betydelig bevegelse i holdningen til og debatten rundt rusfeltet. Ikke minst takket være hedersmannen Arild Knutsen, som med sin insistering på at en human narkotikapolitikk er mulig, har klart å åpne øyne i det politiske miljøet. Moralismen er på vei dit den hører hjemme: Skraphaugen. Men det går sakte.

Dagens Næringsliv 02. mars 2013:
Helseduell og heroin av Arne Grande.

Slutten av uken har handlet om røyking av heroin. Ikke et humoristisk
tema. Det er 200 overdosedødsfall – flere enn i trafikken. Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag? – Til Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk – for hans kloke og utfordrende råd til politikerne.

NRK1 Kveldsnytt 01. mars 2013:

Dagsrevyen 01. mars 2013:
Støre vil tillate heroinrøykerom

Til gatemagasinet =Oslo sier helseministeren at sprøyterom også skal kunne brukes til røykerom. Heroinrøykerom. Se også innslaget til NRK, Østlandssendingen om samme tema.

TV2 01. mars 2013:
Narkomane David: – Det er godt, men det er et helvete av Asbjørn Olsen.

Helseministerens utspill om heroinrøyking har satt fart i narkotikadebatten

NRK1 01. mars 2013:
Dagsnytt 18:

Dagsavisen 01. mars 2013:
Vil gjøre det lovlig å røyke heroin av Ingeborg Huse Amundsen.

Vil endre loven: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil avkriminalisere heroinrøyking for å få flere narkomane til å bytte ut sprøyta med røyk. Slik skal han fjerne Norge fra Europa-toppen i overdoser. - Kontroversielt og banebrytende, mener rusmiljøet.

dittOslo.no 01. mars 2013:
- Send regninga til regjeringskvartalet av Anne Marie Huck Quaye.

Værestedet Cafe Trappa innfører brukerbetaling i dag. – Ikke alle har mulighet til å betale, sier Arild Knutsen i FHN.

Internasjonalt:
Kiwis on drugs: A blueprint for the future? by Mark Easton.

This week New Zealand publishes its Psychoactive Substances Bill, legislation which some believe will transform the international debate on drugs policy when it comes into force in August. The new law is a response to the problem of "legal highs", but is being seized upon by reformers because it crosses a Rubicon - designing a legislative framework built upon regulation rather than prohibition.

Journalen.no 28. februar 2013:
Morgen med Marthe og Morten av Oscar Sebastian Aarseth.
På torsdag formiddag fikk "Morgen med Marthe og Morten" besøk av Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og Fpu-politiker Tristan Dupré. Programledere: Marthe Berg og Morten Moum

NRK3, Trygdekontoret 27. februar 2013:
Det blir gøy på fest når man ruser seg med Thomas Seltzer.

Programleder Thomas Seltzer inviterte professor og rusforsker Willy Pedersen, tidligere heroinmisbruker Nini Stoltenberg, avholdsmannen Christer Falck, feltarbeider fra Foreningen for human narkotikapolitikk Geir Hjelmerud og musikeren Øyvind «Vinni» Sauvik til studio på Marienlyst.

Radio Norge

Interessant:
Ivarjohansen.no 26. februar 2013:
Bystyreforslag: Velferdssenter for rusavhengige av Ivar Johansen.
"Oslo kommune oppretter, i egen regi eller i samarbeid med en ideell organisasjon, et velferdssenter for rusavhengige." Sammen med Gulay Kutal og Kaveh Ataei har jeg sendt fram dette forslaget til behandling i Oslo bystyre.

Budstikka 23. februar 2013:
Tar tid å bli rusfri av Erik Tangen.
Denne uken fikk de beskjed om at Vestre Viken vil kutte antall institusjonsplasser og redusere behandlings- tiden med 25 prosent for å spare penger. «Jan» tror ikke samfunnet vil spare et rødt øre på kuttene – snarere tvert imot.

Interessant:
Stortinget.no 19. februar 2013:
Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk: alkohol – narkotika – doping.

Dagen 19. februar 2013:
Synger ut mot narkotika av Ove Eikje.
Sangartist Anne Lise Brekke ber foreldre stå opp mot narkotika,
og frykter fremtidens politikere vil legalisere hasj. – Våre standpunkter deles av stadig flere, sier Arild Knutsen i FHN.

UiO: Senter for utvikling og miljø:
Narkotikakrigen i Latin-Amerika - er legalisering veien å gå?
Narkotikaforbruket har økt kraftig de siste årene. Global Commission on Drug Policy la i 2011 frem en rapport der de slår fast at «the War on Drugs» har feilet. Land som Colombia og Guatemala ønsker nå å diskutere legalisering av narkotika. Er legalisering av narkotika løsningen på et samfunnsproblem – og er legalisering i det hele tatt en reell mulighet? Hva vil skje i forbrukerlandene? Innledere: Arild Knutsen, FHN, Benedicte Bull, NorLARNet og Stig Sørheim, Actis.

Bergensavisen 02. februar 2013:
Vil ha politistasjon i parken av Geir Jetmundsen og Steffen Opheim.

Arild Knutsen, leder for foreningen for en human narkotikapolitikk, er langt ifra like positiv til prosjektet. Han mener at politiets aksjoner krenker de narkomane og øker deres følelse av å stå på siden av resten av samfunnet.

Nyemeninger.no 01. februar 2013:
Forbud mot utendørs overnatting av Arild Knutsen, FHN.
Forslaget er sendt ut til høring med frist 03. februar. Brevet er adressert og underskrevet byrådsleder i Oslo. Med begrunnelse for forslaget. Likevel sier byrådsleder at byrådet ikke står bak forslaget, men at det kommer fra politiet. Slikt egner seg..

Aftenposten Oslo 01. februar 2013:
Uheldig verdigrunnlag av Arild Knutsen, FHN.
Verdigrunnlaget til Norsk Narkotikapolitiforening står opp som en flombelyst fontene fra generalsekretær Lars Holmens protest mot uttalelsen til professor Paul Larsson ved Politihøgskolen. Holmen skriver at..

Dagsavisen 01. februar 2013:
Blir forbudt å sove ute av Nina Johnsrud og Sturla Smari Hanssen.

På oppfordring fra brukerorganisasjonene «Foreningen for human narkotikapolitikk», «Mental Helse Oslo», «Prolar og We Shall Overcome» ble den opprinnelige høringsfristen 3. februar utvidet med to uker, slik at også de skal få tid til uttale seg.

Fri tanke 29. januar 2013:
Å tåle så inderlig vel av Marie Laland Ekeli.

Hva gjør vi når nøden banker på? Føler du deg forpliktet?

nrk.no 29. januar 2013:
Økning av trenddop i Norge: Fører til hjerteinfarkt hos tenåringer av Kristine Hirsti og Gunn Evy Auestad.

En av narkotrendene er nye syntetiske stoffer og tollvesenet har tidligere aldri gjort så mange beslag av disse stoffene.

Fædrelandsvennen 22. januar 2013:
Fordommer parkerer rusomsorgen av Arild Knutsen, FHN.
Man kommer til kort overfor brukere av cannabis, så lenge de behandles som narkotikaforbrytere. De færreste unge som har problemer med cannabis har noe sted å gå for å få bistand. Fordi de...

Fædrelandsvennen 19. januar 2013:
Om toleranse burde vi kunne enes Haarr av Arild Knutsen, FHN.
Til Gisle Monsen Vonens forslag om utdeling av heroin, henviser Dagfinn Haarr til at det på bakgrunn av Stoltenbergutvalgets forslag ble utarbeidet en rapport om konsekvensene.

Bergens Tidende 13. januar 2013:
Toleranse av Arild Knutsen, FHN.
Etter fire overdosedødsfall i dagene opp mot jul, er det politiske Bergen
interessert i å finne årsakssammenhenger. Sosialbyråd Lisbeth Iversen
henviser i BT til samtaler med de som jobber..

Nettavisen 12. januar 2013:
Selv om du ligger i koma på gata, går folk bare forbi av Henrik Arneberg.

Rusavhengige i Oslo ønsker seg et eget overdoseteam. En norsk by, har som eneste i Europa, hørt på brukerne og redusert dødstallene.

NRK, Østlandssendingen 05. januar 2013:
Frykter vanskeligstilte vil dø i storbyene av Marianne Holden og Victoria Wilden.

Lavterskelstilbudet bør gi tilbud om vaksine, men i tillegg er det risikogrupper som heller ikke har så mye kontakt med lavterskeltilbudet og derfor bør dette være oppsøkende.

NRK, Hordaland 05. januar 2013:
Krever vaksinetilbud for romfolk, narkomane og psykisk syke av Kaspar Knudsen

– Influensasituasjonen er så alvorlig at vi må ha et oppsøkende vaksinetilbud til gatefolket, mener leder Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkopolitikk.

Nyheter fra første halvdel i 2012, andre halvdel 2012, 2011. 2010. 2009. 2008. 2007/2006


 

Ønsker du å melde deg inn i
Foreningen for human narkotikapolitikk?

FHN trenger din støtte. Medlemskap er den viktigste støtten vi kan få. Enhver som støtter vårt arbeid og slutter seg til våre vedtekter kan melde seg inn. Medlemskontingenten er kr.200,- pr. år.

Elektronisk innmeldingsskjema
Du kommer automatisk tilbake til fhn.no etter innsending.
Alternativt kan du sende dette innmeldingskjemaet (PDF) i posten.
Du er sikret anonymitet ved medlemsskap.

Ønsker du å gi en gave?:
Kontonummer: 6011 06 66538

FHN er i 2013 økonomisk støttet av Helsedirektoratet
Vi takker for bidrag fra Extra stiftelsen


Om Foreningen for human narkotikapolitikk:

FHNs vedtekter.

Vedtekter for lokallag.

Besøksadresse: Arbeidersamfunnets Plass 1. (5. etg. I samme bygning som Sentrum Scene, inngang fra Torggata.)
Postadresse: Postboks 8895
Youngstorget, 0028 Oslo

Telefon: 472 61 057


Faste åpningstider: tirsdag, onsdag og torsdag 13.00. - 17.00.

Vi tilbyr foredrag, ruspolitiske innlegg og forebyggingssamtaler. For studenter og elever, institusjoner, på rusfeltets fagkonferanser, seminarer og stiller gjerne til ruspolitisk debatt.

Brosjyre: Hva er mitt ansvar? Et foredrag for ungdom om rus, rusproblematikk og vårt felles samfunnsansvar (pdf)

FHN driver oppsøkende virksomhet i Oslo Sentrum, vi tilbyr bistand, oppfølging og deler ut smitteforebyggende og skadereduserende utstyr, utover kommunens tilbud.

Vi samarbeider med øvrige brukerorganisasjoner og andre instanser på rusfeltet.


Foreningen for human narkotikapolitikk, Hordaland Fylkeslag. Leder: Rolf Steinar Haugen.
Kontakt: rolf(at)fhn.no Tlf: 472 66 079


Styret:
Leder, Arild Knutsen
Nestleder, Heidi Horgen
Kasserer, Nina Helen Sølling
Styremedlem, Brita Rønbeck Bølgen
Styremedlem, Torstein Bjordal
Varamedlem, Geir Hjelmerud
Varamedlem, Rolf Steinar Haugen


Årsmelding for 2012 (Pdf)

Kontakt:
Arild Knutsen tlf: 472 61 057
arild.knutsen(at)fhn.no
Heidi Horgen tlf: 993 87 738
heidi(at)fhn.no
Nina Helen Sølling: 464 29 396
nina(at)fhn.no
Brita Rønbeck Bølgen: 906 34 881
brita.r.bolgen(at)gmail.com
Organisasjonsnummer: 990538077


Minnemarkering Foran Stortinget
hver første onsdag i måneden kl. 17-18

I 2009 døde 183, i 2010 døde 248 og
i 2011 døde 262 mennesker av overdose narkotika i Norge.
Siden 1998 har minst 3000 unge liv gått tapt.
Første onsdag i hver måned minnes vi våre falne slektninger og venner.
Vi, pårørende og venner, ønsker å minnes dem og drømmene de bar på. De som ønsker det kan legge ned blomster, bilder og tente lys i en stille markering.

Minnemarkering
Alle ønskes av hjertet velkommen.


FHN på:

Snakk om rusAv: Geir Hjelmerud.

FHNs høringssvar om Stoltenbergutvalgets: Rapport om narkotika
Det finnes åpenbart få begrensninger for hvor mye og hvordan man kan jage, straffe og plage narkomane, men i helsevesenet finnes det åpenbart store begrensninger for hvor mye og hvordan man kan hjelpe de samme.
FHNs høringssvar om retningslinjer og forskrifter for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) (pdf).
Av Heidi Horgen, Eva Magdalena Stambøl og Arild Knutsen. 

Temamøte: Human Narkotikapolitikk from ReadyMedia on Vimeo.


Anbefales: Masteroppgaven til kriminologistudent Eva Magdalena Stambøl: Amending the Global Discourse on Narcotic Drugs


 


 


Talen til Thorvald Stoltenberg, ved utdelingen av Brukervennprisen 2011. Av Arild Knutsen.
 

Arild Knutsens innlegg om heroinassistert rehabilitering på høringskonferanse:
 
Arild Knutsens innlegg om MO-sentre og avkriminalisering på høringskonferanse:
 

 


 


Ikke mobb kameraten min heller.


En av demokratiets viktigste verdier er friheten til å leve livet i samsvar med egne idealer uten å risikere forfølgelse for disse.


Stans krigen mot narkotika! Angrepene er uten presisjon og rammer uskyldige medisinavhengige og rekreasjonsbrukere.


Anerkjennelse av menneskets iboende verdighet og av de like og ukrenkelige rettighetene tilhørende alle medlemmer av den menneskelige familie er grunnlaget for frihet, rettferdighet og fred i verden. (Menneskeretterklæringens forord) 
Foto: Arild Knutsen (2011)