- brukerorganisasjon -
Foreningen for human narkotikapolitikk (
FHN)

- hardcore harmreducers -

Nyheter fra første halvdel 2013, andre halvdel 2012, første halvdel i 2012, 2011, 2010, 2009. 2008, 2007/2006

Bergens Tidende 28. desember 2013:
En paradoksal ruspolitikk av Arild Knutsen, FHN.

DEBATT: Vi har aksept for sprøyterom i Norge og vi har aksept for lavterskel utdeling av avhengighetsmedisin, da er det merkelig at helseministeren går i svart bare av ordet heroin.

nrk.no 21. desember 2013:
Søker om nytt smil av Maia Østerud og Rikke Houd.
Men uten tenner å smile med, har det vært vanskelig å få det livet hun ønsker. Hun skammer seg og er redd folk ser ned på henne. – Dette er en utfordring vi kjenner godt i Norge, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen. – Etter at en person har sluttet med narkotika stopper ofte behandlingen.

Nyemeninger.no 17. desember 2013:
Økt behandling er ingen motsetning til suksess av Arild Knutsen, FHN.
Helseminister Bent Høie vil ikke endre norsk narkotikapolitikk til tross for resultatene i Portugal. I Norge døde 246 av overdose i fjor mot Portugals 13 samme år. Bent Høie ønsker likevel kun mer av det samme, for å få ned overdosene.

Interessant:
NRK Dagsrevyen 14. desember 2013:
Mener portugsisk narkotikapolitikk redder liv av Åse Marit Befring.

I Portugal døde 13 mennesker av overdose i fjor. I Norge var tallet 246. Portugiserne mener de har reddet hundrevis av liv etter at de avkriminaliserte narkotika.

 

Rus og psykisk helse nr.3 2013:
Dagens narkotikapolitikk - suksess eller gått ut på dato? av Stig Erlend Midtgård.
Visjonen om et narkotikafritt samfunn lever ikke i beste velgående. «Kampen mot narkotika er over. Narkotikaen vant,» hevdet Nils Christie og Kettil Bruun allerede på 1980-tallet. Psykisk helse og rus har invitert Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Anders Hellman, psykologspesialist og seniorrådgiver ved Rogaland A-senter, samt Kjetil Østbø og Margareth Ledaal fra Rogaland politidistrikt inn i debatten om narkotikapolitikk

Interessant:
Aftenposten meninger 11. desember 2013:
Slipp Mary Jane fri! av Rang Abdullah (17)

Lovforbudet mot produksjon, omsetning og oppbevaring av cannabis er basert på fordommer, og virker ikke etter hensikten. Erfaringer fra en rekke land og delstater viser at lovregulering har liten eller ingen effekt på bruk av narkotiske stoffer. Samtidig medfører et lovforbud store kostnader for myndighetene og enkeltmennesker.

Interessant:
Aftenposten 11. desember 2013:
Uruguay legaliserer marihuana av NTB
Etter at Senatet stemte 16 mot 13 for lovendringen, blir det lov å dyrke, selge og røyke marihuana i Uruguay. Fra før var det lovlig å bruke marihuana, men ikke å handle med det. Formålet med den nye loven er å frata kriminelle nettverk muligheten for å profittere på handelen med narkotika.

Interessant:
The New York Times
Drug war no more by Ioan Grillo
After covering drug trafficking and violence in Latin America since 2001, I look through endless photos and videos and ask myself what would be its single most iconic image  —  one that people could look at in a hundred years and understand.

Interessant:
NRK, Hordaland:

Interessant:
Bergens Tidende 03. desember 2013:
Det handler ikke om å gi opp folk, men å slutte å jage dem av Gerd Tjeldflåt.

Professor Ambros Uchtenhagen tror ikke stengingen av Nygårdsparken blir vellykket uten sprøyterom og å gi heroin.

Interessant:
Aftenposten debatt 26. november 2013:
Frigi hasjen av Jan Arild Snoen
Høyresiden står for en liberal alkoholpolitikk. De bør ta konsekvensen av forskning og legalisere cannabis.

Interessant:
Politiken.dk 24. november 2013:
Antallet af årlige narkodødsfald er det laveste i 19 år af Jakob Sheikh.
»Nu sidder de i stofindtagelsesrummene, hvor der er opsyn. Det er sådan set bare sørgeligt, at der ikke er flere stofindtagelsesrum«, siger Henrik Rindom.

Dagbladet 22. november 2013:
Å gjøre kriminelle ut av folk som ikke gjør noe galt av Lisa Lind Nilsen, medlem i FHN.
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter?

Fontene.no 21- november 2013:
Regjeringen: Tja til heroinrøyking av Vibeke Liane.

Regjeringen vil overdosedødsfallene til livs, og vurderer informasjonskampanje for å få heroinavhengige til å røyke stoffet. Det er i tråd med overdosestrategien som Helsedirektoratet anbefaler, sier Cecilie Brein Karlsen, som er statssekretær i Helsedepartementet, til papirutgaven av Fontene, som er på vei ut til leserne.

Dagsavisen 19. november 2013
ønsker bare et verdig liv av Tom Henry Vestreng.

For sjette året på rad, i anledning Stoffmisbrukerdagen (se faktaboks), gikk i går en gruppe rusmisbrukere, pårørende og brukerrepresentanter i demonstrasjonstog fra Jernbanetorget til Stortinget, dit de var invitert av Arbeiderpartiet for å snakke om sine ønsker og behov. Og om hva politikerne bør gjøre for dem.

NRK, Dagsreyven 18. november 2013:
Stoffbrukerdagen og filmen: Magnus. en vårdag, på Stortinget

dittOslo.no 18. november 2013
Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk av Cathrine Brynildsen

Rolf Sverre Andresen har vært narkoman i mer enn ti år. Sammen med kona Janne Helgesen rettet han en enkel bønn til politikerne.
– Du ville ikke nekte en med lungebetennelse å få Penicillin. Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk fordi jeg ikke tåler metadon eller Subutex. Det må gå an å inkludere heroin i de midlene som er lovlige for å holde folk friske, sier han fortvilet
.

nrk.no nett-tv 18. november 2013:

Avisa Hordaland 18. november 2013:
Rusmisbrukarar til Stortinget av NTB
Dei som har problem med andre rusmiddel enn tobakk eller alkohol, vert stadig utsett for undertrykking av styresmaktene, men det er ei utvikling på gang. Problem med stoff er no også å rekne som ein sjukdom, seier Knutsen i ei pressemelding.

Å være heroinavhengig i disse dager av Alexander Ilic.


Frykter botulisme skal spre seg i miljøet
av Birgit Vardal.
Det er den samme plakaten med den samme urovekkende beskjeden som møter dem enten de vil inn og varme seg hos Kirkens Bymisjons 24SJU i Tollbugata, skal hente blader hos Erlik Oslo eller møter Geir Hjelmerud eller andre fra Foreningen for human narkotikapolitikk mens de deler ut askorbinsyre eller annet smitteforebyggende og skadereduserende utstyr.

Nyemeninger.no 06. november 2013:
Assisterende helsedirektør Øystein Mæland angriper skadefølgeprinsippet av Arild Knutsen, FHN.

Jeg anser det irrasjonelt at enkelte som bruker alternative rusmidler rekreasjonelt kriminaliseres. Og kanskje særlig sårbare, ensomme og syke som lindrer sin tilværelse på samme måte. Men stadig er det for galt å kontrollere om voksne skader barn ved passiv røyking.

Nederlandsk dokumentar om Norge og norsk ungdom:

Se hele programmet her.

Det var samling til askorbinsyrepakking i FHNs lokaler i går:

Bergens Tidende 29. oktober 2013:
Pengeinnsamling blant narkomane i parken av Ina Lindin.

Rusavhengige har samlet inn penger til Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) i Hordaland.

Halden Arbeiderblad 28. oktober 2013:
Hva får vi ved balanse? av Max Simen Brynildsen, FHN.
For å få kontroll over narkotikaproblemene tar jeg med deg dypere inn på det jeg vil beskrive som «Demningsteorien». Vannet renner og...

NRK, Østlandssendingen 25. oktober 2013:
– "Sykepleie på hjul" gjør jobben der kommunen svikter av Henriette Mordt og Knut Erik Solhaug.

– Det varslede kuttet i støtten til "Sykepleie på hjul" er nok et slag i ansiktet på de med stoffproblemer. Disse sykepleierne er de eneste som tilbyr helsehjelp på gateplan, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Radikalportal.no 13. oktober 2013:
Løfter om intoleranse av Arild Knutsen, FHN.

De blåblå har gått lovet en ny og bedre ruspolitikk, men regjeringserklæringen lover tøffere tider for de som har det tyngst.

Fontene nr. 10. 2013:
Narkotikapolitikk må baseres på kunnskap av Arild Knutsen, leder i FHN.
Den borgerlige opposisjonen har krevd flere behandlingsplasser, mer bruk av langtidsplasser og bedre oppfølging etter behandling. I tillegg har de krevd at R-n i LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) styrkes. Altså kreves økt satsing på rehabiliteringsbiten, den sosialfaglige innsatsen. Forhåpentlig ikke på bekostning av den medisinske.

NRK P2, På livet laus 28. september 2013 av Kristin Moksness.
Avblås krigen mot narkotika, - det er en krig mot mennesker. Oppfordrer lederen i ”Foreningen for human narkotikapolitikk”, Arild Knutsen. Han går gatelangs og deler ut sprøyter og kokekar, og gode råd, til stoffmisbrukere. Men hva er " en human narkotikapolitikk"?

Interessant:
The Guardian 28. september 2013:
'It is time to end the war on drugs', says top UK police chief By Henry McDonald.
One of England's most senior police officers has called for class-A drugs to be decriminalised and for the policy of outright prohibition to be radically revised.

Interessant:
Bergens tidende 28. september 2013:
Ikke straff brukerne av Eva Karin Løvaas og Therese Dahl.

KRONIKK: Kommunens beslutning om å legge ned Ambulant Brukerstyrt Team (ABT) vitner om en maktesløshet, der brukerne og pårørende må bære byrden.

Støttes:
Er LAR nødvendigvis livslang behandling? av Helsedirektoratet.
Et initiativ for å lage et eget tiltak for nedtrapping fra Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR) for heroinavhengige reiser viktige spørsmål for helsetjenesten.

Nyemeninger.no 25. september 2013:
Politiaksjoner mot rusmiljøene av Arild Knutsen, leder i FHN.

Byene Oslo og Bergen utmerker seg i Europa med store rusansamlinger, svært vanskeligstilte stoffbrukere, massiv rekruttering og høye antall overdoser. I begge pågår kontinuerlige politiaksjoner mot rusmiljøene og problemene består.

Samfundsmøte om narkotikapolitikk i Trondheim:

Kan rusmisbrukerne hjelpes? Skal narkotika legaliseres slik at brukerne blir avkriminalisert? Vil dette føre til enda flere narkomane og enda flere dødsfall? Er dagens løsning tross alt den beste? Vil det være akseptabelt at staten skal begynne å lange narkotika?

TV2 Nyhetskanalen:

NRK, Hordaland 19. september
Jaging og kriminalisering av vanskeligstilte av Roy Hilmar Svendsen og Renold Tennysen Christopher.
Leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er forferdet over beslutningen om å få de narkomane vekk fra Nygårdsparken. – Dette er jaging og bruk av politikontroll for å kriminalisere vanskeligstilte, sier Knutsen til NRK. Hør nyhetsinnslag på radio her (Youtube)

På høyden 18. september 2013:
Advarer mot flere sprøyter og mer forsøpling av Ida W. Bergstrøm.

– Rusmisbrukerne som injiserer heroin vil ikke slutte med dette, selv om parken stenger. De setter sprøytene i skjul, og vil dermed oppsøke bakgårder og andre parker, sier Birger Åsheim.

TV2.no:
Stenger enorm narkopark i Bergen av Vilde KalsaasWorren og Kristoffer Hovde Andersen.
Leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er positiv til at byrådet griper fatt i situasjonen, men han tror ikke rusmisbrukerne forsvinner med det første.

 

TV2 Nyhetene 31. august 2013:

Bergensavisen 24. august 2013:
Vil ha sprøyterom av Aina Fladset.

På fredag inviterte Foreningen for human narkotikapolitikk i Hordaland til debatt på Litteraturhuset. Beboerne ved Nygårdsparken og representanter for de narkomane gikk hardt ut for å få politikerne til å komme med konkrete forslag til utbedringer rundt rusproblematikken i Nygårdsparken.

Dagbladet Debatt 24. august 2013:
Aksepterende medisinering av Arild Knutsen, FHN.
På kronikkplass skriver Toril Borch Terkelsen i Dagbladet at medisineringen mot psykose har et moralistisk skille. Mellom de som antas rusutløst og..

Aftenposten Osloby 23. august 2013:
Åpenlyst rusmiljø ved barnehagen av Cathrine Solbakken.
Beboere på Grønland reagerer på at området der treåringene kunne ha lekt, preges av dopsalg, drikking og sprøyter. Arild Knutsen er leder for Foreningen for human narkotikapolitikk. Han mener det som skjer på Grønland er et resultat av mislykket politikk.

Interessant:
TV2.dk 21. august 2013:
Gratis heroin til flere misbrugere av ritzau.
Flere hårdt belastede stofmisbrugere skal hjælpes til et sundere og mere værdigt liv med lægeordineret heroin.

Interessant:
Dagbladet 20. august 2013:
Moralistisk medisinering av Toril Borch Terkelsen.

Det moralistiske skillet mellom ulike typer medisinering av psykose må bort.

Ny:
Altaposten 07. august 2013:
Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel av Arild Knutsen, FHN.

Det er trist å se slike reaksjonære holdninger som Kirsti Bergstø forfekter på vegne av et radikalt parti. Forbudet mot cannabis har røtter i et rasistisk ønske fra USAs myndigheter i sin tid. Like etter at rasisme ble forbudt. Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel. Særlig meksikanske

Ny:
VG Nett 02. august 2013:
Rusforsker: Sjelden noen dør av dette stoffet av Audun Beyer-Olsen.

Det blir ikke ofte registert dødsfall knyttet til Oxycontin, men leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk advarer sterkt mot medikamentet og kaller det livsfarlig.

Interessant:
What legalizing pot in Uruguay means for the rest of the world By Ethan Nadelmann.

Late Wednesday night, following months of intensive debate and negotiation, the Uruguayan House of Representatives passed a bill to legalize marijuana.  If approved by the Senate, President José Mujica will certainly sign it, at which point Uruguay will become the first country in the world to replace its marijuana prohibition law with a legal regulatory system.

NRK 22. juli 2013:

VG.no 15. juli 2013:
Overhodet ikke færre unge som ruser seg i Oslo av Bjørn-Martin Nordby.

Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie mener politiets og kommunens tiltak mot de åpne russcenene i Oslo har redusert antallet ungdommer i miljøet. Men byråden møter motbør fra rusmiljøkjennere.

dittOslo.no 11. juli 2013:
Det flyter over av brukte sprøytespisser i Oslo sentrum av Anita Bakk Henriksen.

Med en stor bag over skulderen, plastikkehansker på hendende og en bøtte til å samle sprøytespisser i forlater Geir Hjelmerud, Rolf Sverre Andresen og leder Arild Knutsen kontorene til Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Nyemeninger.no 08. juli 2013:
Trist angrep på musikkfestivaler av Arild Knutsen, FHN.
Under høytiden for festivaler går narkotikapolitiet som sedvanlig og plukker på unge fredelige festivaldeltakere for marihuana og annet smått. Det forekommer særlig der unge samles. Politiet får det de anser som nyttige resultater av slike prioriteringer. Den målrettede innsatsen gir...

Interessant:
Bergens Tidende 06. juli 2013:
Snakk med oss av Kristian Soltvedt.

DEBATT: Det er på høy tid at det offentlige, sammen med oss som har levd et liv som narkomane, finner løsninger som begrenser skadene.

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter fra første halvdel i 2012, andre halvdel 2012, 2011. 2010. 2009. 2008. 2007/2006


 


Om Foreningen for human narkotikapolitikk:

Vi deltar i forskjellige brukerråd og referansegrupper på rusfeltet.

Tilbyr foredrag, ruspolitiske innlegg og forebyggingssamtaler. For studenter og elever, institusjoner, på rusfeltets fagkonferanser, seminarer og stiller gjerne til ruspolitisk debatt.

Brosjyre: Hva er mitt ansvar? Et foredrag for ungdom om rus, rusproblematikk og vårt felles samfunnsansvar (pdf)

FHN driver oppsøkende virksomhet i Oslo Sentrum, vi tilbyr bistand, oppfølging og deler ut smitteforebyggende og skadereduserende utstyr, utover kommunens tilbud.

Vi samarbeider med øvrige brukerorganisasjoner og andre instanser på rusfeltet.FHNs vedtekter
.

Vedtekter for lokallag.

Besøksadresse: Arbeidersamfunnets Plass 1. (5. etg. I samme bygning som Sentrum Scene, inngang fra Torggata.)
Postadresse: Postboks 8895
Youngstorget, 0028 Oslo

Telefon: 472 61 057


Faste åpningstider: tirsdag, onsdag og torsdag 13.00. - 17.00.


Ønsker du å melde deg inn i
Foreningen for human narkotikapolitikk?

FHN trenger din støtte. Medlemskap er den viktigste støtten vi kan få. Enhver som støtter vårt arbeid og slutter seg til våre vedtekter kan melde seg inn. Medlemskontingenten er kr.200,- pr. år.

Elektronisk innmeldingsskjema
Du kommer automatisk tilbake til fhn.no etter innsending.
Alternativt kan du sende dette innmeldingskjemaet (PDF) i posten.
Du er sikret anonymitet ved medlemsskap.

Ønsker du å gi en gave?:
Kontonummer: 6011 06 66538

FHN er i 2013 økonomisk støttet av Helsedirektoratet
Vi takker for bidrag fra Extra stiftelsen


Styret:
Leder, Arild Knutsen
Nestleder, Heidi Horgen
Kasserer, Nina Helen Sølling
Styremedlem, Brita Rønbeck Bølgen
Styremedlem, Torstein Bjordal
Varamedlem, Geir Hjelmerud
Varamedlem, Rolf Steinar Haugen


Årsmelding for 2012 (Pdf)

Kontakt:
Arild Knutsen tlf: 472 61 057
arild.knutsen(at)fhn.no
Heidi Horgen tlf: 993 87 738
heidi(at)fhn.no
Nina Helen Sølling: 464 29 396
nina(at)fhn.no
Brita Rønbeck Bølgen: 906 34 881
brita.r.bolgen(at)gmail.com
Organisasjonsnummer: 990538077

Foreningen for human narkotikapolitikk, Hordaland Fylkeslag. Leder: Erik Kursetgjerde
Tlf: 928 62 350

Minnemarkering Foran Stortinget
hver første onsdag i måneden kl. 17-18

I 2009 døde 183, i 2010 døde 248 og
i 2011 døde 262 mennesker av overdose narkotika i Norge.
Siden 1998 har minst 3000 unge liv gått tapt.
Første onsdag i hver måned minnes vi våre falne slektninger og venner.
Vi, pårørende og venner, ønsker å minnes dem og drømmene de bar på. De som ønsker det kan legge ned blomster, bilder og tente lys i en stille markering.

Minnemarkering
Alle ønskes av hjertet velkommen.


FHN på:

Snakk om rusAv: Geir Hjelmerud.

 


FHNs høringssvar om Stoltenbergutvalgets: Rapport om narkotika
Det finnes åpenbart få begrensninger for hvor mye og hvordan man kan jage, straffe og plage narkomane, men i helsevesenet finnes det åpenbart store begrensninger for hvor mye og hvordan man kan hjelpe de samme.


FHNs høringssvar om retningslinjer og forskrifter for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) (pdf).
Av Heidi Horgen, Eva Magdalena Stambøl og Arild Knutsen. 

Temamøte: Human Narkotikapolitikk from ReadyMedia on Vimeo.


Anbefales: Masteroppgaven til kriminologistudent Eva Magdalena Stambøl: Amending the Global Discourse on Narcotic Drugs


 


 


Talen til Thorvald Stoltenberg, ved utdelingen av Brukervennprisen 2011. Av Arild Knutsen.
 


 
Arild Knutsens innlegg om MO-sentre og avkriminalisering på høringskonferanse:
 

 


 


Ikke mobb kameraten min heller.


En av demokratiets viktigste verdier er friheten til å leve livet i samsvar med egne idealer uten å risikere forfølgelse for disse.


Stans krigen mot narkotika! Angrepene er uten presisjon og rammer uskyldige medisinavhengige og rekreasjonsbrukere.


Anerkjennelse av menneskets iboende verdighet og av de like og ukrenkelige rettighetene tilhørende alle medlemmer av den menneskelige familie er grunnlaget for frihet, rettferdighet og fred i verden. (Menneskeretterklæringens forord) 
Foto: Arild Knutsen (2011)